Cronica unei de-convertiri anunțate (episodul 1)

Deținătorii de adevăr. O specie aparte, ușor de recunoscut prin faptul că indiferent de înălțimea lor reală, privesc tot timpul de sus pe ceilalți. De regulă trăiesc solitari, cufundați în mulțumirea de sine și permanenta nemulțumire de alții. Atitudine normală, dacă stăm să ne gîndim că ei le-au înțeles pe toate și viețuiesc dincolo de incertitudini, îndoieli și alți monștri. Ca orice creatură imperfectă, au uneori scurte momente cînd rămîn fără raspuns, sau se găsesc în colțuri fără ieșire. O urmare a păcatului probabil. Inevitabil, în astfel de momente, mecanismul de apărare preia controlul, rațiunea se autosuspendă și credința intră în acțiune (pentru ca nu-i așa, prin credință poți înghiți nemestecat orice paradox). Acesta este secretul fericirii.

Conversația cu ei are două posibile finaluri: dacă sînt în toane bune, sau consideră că încă nu ești irecuperabil, te informează condescendent că te înțeleg, au fost și ei cîndva ca tine, fiecare are limitele lui și pîna la urma, un om nu poate înțelege mai mult decît îi este dat. Întîlnirea cu tine a fost una providențială, deoarece îi confirmă (incă o dată, a cîta?) cît de norocos (deși nu crede că-i o chestiune de noroc, el ar zice binecuvîntat) e că posedă adevărul, cît de mărginiți sînt ceilalți oameni (neduhovnicești, carevasazică), incapabili să priceapă profunzimile respectivului adevăr. Dacă ai ghinionul să-i prinzi într-o zi proastă, să te considere deja eretic sau apostat, sau pur și simplu să nu le pese de tine, începe spectacolul. Lungimea și intensitatea variază, în funcție de vîrsta interlocutorului, pregătirea și numarul de ani în credință, dar printre punctele din program veți recunoaște:

 • Cînd ceri dovezi sau argumente, este un semn al necredinței. Adevărul nu se demonstrează, se crede. Vei suporta consecințele.
 • O variație: uneori a cere dovezi/argumente este un semn al nesupunerii față de autoritate (a pastorului, a bisericii, a dogmei, a Bibliei). Și în acest caz, evident, vei suporta consecințele.
 • Cînd te aștepți ca o afirmație să fie logică și inteligibilă, ai căzut în păcatul de neiertat al raționalismului. Adevărul nu trebuie înțeles, ci acceptat. Altfel, vei suporta consecințele.
 • Cînd nu accepți o opinie, nu respingi părerile lor, ci Adevărul. Vei suporta consecințele.
 • Cînd nu mai rabzi și le răspunzi, nu îi contrazici pe ei, ci pe Dumnezeu. Vei suporta consecințele.

La categoria consecințe putem enumera aluzii, mai mult sau mai puțin voalate, la ziua judecății, focul/chinul veșnic, sau chiar avertizări mai pămîntești, cum că o să fii diagnosticat cu cancer, o să-ți moară copilul, sau dacă ești pe la țară (unde se știe că oamenii-s pe croiala lui Chifa, dintr-o bucată), că ai să încasezi o mamă de bătaie, procedeu a cărui eficacitate la scoaterea unor draci (numiți gărgăuni, care sălășluiesc în cap) este cunoscută.

Deținătorii adevărului sînt imperturbabili. Platoșa auto-înșelării e impenetrabilă, coiful îndoctrinării protejează creierul bine spălat de orice idee străină ce l-ar putea murdări, iar scutul dublei gîndiri oprește săgețile arzătoare ale logicii. De aceea, acești adversari redutabili trebuie ocoliți ori de cîte ori e cu putință. Tu, căutătorule de adevăr, ferește-te de păzitorii lui.

 

Reclame

2 gânduri despre „Cronica unei de-convertiri anunțate (episodul 1)

 1. ” Atunci cand te consideri un sceptic, este indicat sa te si indoiesti ocazional de propriul scepticism.” 🙂

  Sigmund Freud / „Vis si ocultism”

 2. Reblogged this on Persona and commented:
  Disputele aprige din zilele astea legate de problema familiei din Norvegia carora Protectia Copilului m-au facut sa ma gindesc din nou la motivele pentru care grupurile sectare produc deformari majore ale gindirii la membrii acestora.
  Astazi am gasit acest text mai vechi de pe blogul Monologhia si cred ca se potriveste perfect cu atmosfera la zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s