Evoluția altruismului?

Chimpanzees Help Each Other On Request But Not Voluntarily

„While humans may help others without being solicited, the chimpanzees rarely voluntarily offered an effective tool to a struggling partner. Indeed, simple observation of another’s failed attempts did not elicit voluntary helping in chimpanzees.”

ScienceDaily (Oct. 14, 2009)

Reclame

4 gânduri despre „Evoluția altruismului?

 1. Nu-mi place sa-mi prind urechile in disputa darvinism-creationism.
  Unul din (putinele) argumente personale in favoarea unicitatii omului si a existentei extra-materiale il constituie capacitatea omului de a imagina viitorul. Cimpanzeul nu „vede” beneficiul indirect din actul de caritate nesolicitat si anume posibilitatea ca in viitor cel pe care-l ajuta acum sa-i intoarca binefacerea. Cimpanzeii nu au auzit de investitie in viitor. Nici de capitalism prin extensie

 2. faptul ca cimpanzeul nu vede niciun beneficiu in viitor este irelevant. in discutie este cum a evoluat altruismul, el aflandu-se la cimpanzei in stadii mult mai putin avansate ca la oameni.

  insa aceasta perspectiva este speculativa si nu este un argument in sine ci are valoare dar daca accepti ca evolutia s-a si petrecut. de altfel, experimentul este si el irelevant. deoarece, omul poate invata un animal cu diferite deprinderi altruiste, de ex. un caine sa se comporte in benefic fara sa i se ceara explicit. in conditii controlate de laborator, si un cimpanzeu poate fi invatat sa se comporte altruist.

 3. Faptul ca cimpanzeul POATE fi invatat sa se comporte altruist ar putea fi o pista usoara pentru evolutionisti pe care sa alunece in argumentatia lor in favoarea teoriei naturii genetice(gen-etice) a comportamentului etic la om.

  Intr-adevar tele-altruismul nu este subiectul textului sau exeprimentului de care vorbeste textul. Am pacatuit incercand sa extrapolez putin. 🙂

 4. Am lansat blogul Max Lucado Romania. http://maxlucadoromania.wordpress.com/. Articole in limba romana, devotionale zilnice, saptamanale, video si in curand multe altele.
  Sunteti interesat sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  Echipa Max Lucado Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s