Românii sînt din ce în ce mai duși. La biserică.

Un studiu despre Credinţa şi practica religioasă în România, realizat de Grupul românesc pentru studiul valorilor sociale din cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, spune că aproape jumătate (48%) dintre români merg măcar o dată pe lună la biserică. Se observă o creștere față de anul 1993, cînd procentul celor care mergeau lunar la biserică era de 30%.

Surprinzător, procentul este în scădere în mediul rural (cu 5% mai puțin decît în 1999), în vreme ce orășenii au devenit mai bisericoși (cu 7% mai mult decît în 1999)

Întrebați cît de important este Dumnezeu în viața lor (pe o scară de la 1 la 10, unde 1 înseamnă deloc important, iar 10 foarte important) românii au avut o medie de 9,2 în 2005 și 8,6 în 2008. Ceea ce îi plasează pe primul loc între europeni.

Sigur, se vor găsi cîrcotași care să spună că moravurile românilor nu prea vădesc atîta importanță a lui Dumnezeu în viața lor. Cei care spun asta nu privesc unde trebuie. Au mintea tulburată de etica protestantă și spiritul capitalismului. E limpede că nota 8,6 exprimă realitatea. Iconițele de la oglinda retrovizoare a jeepurilor care dau peste noi pe trecerea de pietoni, rîvna cu care se îmbrîncesc și se calcă în picioare babele pentru apă sfințită de bobotează, succesul care l-au avut pe piața românească icoanele chinezești cu multe beculețe colorate, șiragul de mătănii care a devenit un accesoriu cool la încheietura adolescenților din cluburi, slujbele de sfințire a stadioanelor cu binecuvîntarea vestiarelor și gazonului, toate acestea și cîte altele, arată că Dumnezeu e foarte important în viața românului și merităm ca măcar în această privință să fim în fruntea Europei.

Reclame

2 gânduri despre „Românii sînt din ce în ce mai duși. La biserică.

  1. Pilduitor mesajul dumneavoastra. Iar ironia fina – de exceptie… Multumim pentru ca ne (mai) atrageti atentia din cind in cind ca suntem departe de a fi aproape… aproape de EL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s