Dileme

Am găsit un test care implică trei din cele mai cunoscute dileme etice. Pe scurt, ești pus într-o situație (imaginară) în care trebuie să faci alegeri dificile, care intră în conflict cu principiile tale. Și în care pînă și alegerea de a nu face nici o alegere are consecințe. Testul l-am amintit pentru că arată pentru comparație și răspunsurile celorlalti care l-au făcut. Sigur că răspunsul dat în fața monitorului poate fi complet diferit de modul în care oamenii reacționează în realitate sub presiunea timpului, emoțiilor sau grupului. Rămîne totuși un exercițiu de gîndire interesant. Deși un test pe internet nu ar satisface rigorile unui studiu academic, iată care erau răspunsurile:

Tramvaiul scăpat de sub control

Un tramvai scăpat de sub control se îndreaptă cu mare viteză pe linie către un grup de cinci muncitori pe care nu ai timp să-i avertizezi. Tu te afli lîngă un buton (sau o manetă) care schimbă macazul și deviază tramvaiul pe o altă linie, unde se găsește un singur muncitor. Ai apăsa butonul, omorînd un om pentru a salva cinci?

DA 1030

NU 400

O altă variantă: Alături de tine pe un pod se găsește un om care dacă ar cădea pe șine în fața tramvaiului l-ar opri. El e suficient de masiv pentru a opri tramvaiul, tu nu ești. L-ai împinge pentru a cădea în fața tramvaiului, salvînd astfel cei cinci muncitori?

DA 448

NU 973

Dar dacă nu ar trebui să-l împingi, ci doar să apeși un buton deschizînd astfel o trapă care l-ar face să cadă pe șine, ai apăsa butonul?

DA 638

NU 783

Barca de salvare care se scufundă

După scufundarea vasului pe care te aflai supraviețuitorii se îngrămădesc pe bărcile de salvare și plutele supraaglomerate. Te afli pe o astfel de plută care e gata să se scufunde. Chiar și cei care au veste de salvare nu ar supraviețui temperaturii scăzute a apei. Pluta nu s-ar mai scufunda dacă o persoană ar fi aruncată peste bord. Pe plută se află o persoană trează și vioaie, dar grav bolnavă, care oricum nu ar supraviețui călătoriei, indiferent ce ai face. Ai arunca respectiva persoană peste bord?

DA 777

NU 524

Copilul care plînge

În timpul războiului te ascunzi într-o pivniță împreună cu alți oameni. Soldații inamici se află afară căutînd supraviețuitori. Oricine este găsit va fi imediat executat. În acel moment copilul tău începe să plîngă foarte tare și orice încercare de a-l liniști este zadarnică. Singura cale de a-l reduce la tăcere este să-l înăbusi. Asta îl va ucide, dar va salva viața ta și a tuturor celorlalți oameni ascunși în pivniță. Ai putea face asta?

DA 406

NU 819

Dar dacă nu este copilul tău, părinții sînt necunoscuți și știi că nu vei primi nici o pedeapsă pentru uciderea lui, ai putea face asta dacă nimeni altcineva n-ar face-o?

DA 602

NU 623

Pentru cei care vor mai mult, cîteva exemple clasice (de astă dată fără răspunsuri) de dileme etice găsiți aici. Unele ne par exagerări, dar știm deja că viața bate filmul. Apropo de film, multe dintre ele le-ați văzut exploatate (într-o formă sau alta) în diverse producții cinematografice. Altele sînt luate direct din literatură (alegerea Sofiei, conștiința lui Jean Valjean, etc.), sau din istorie, din situații cumplite de viață. Toate au în comun alegeri dificile. Făcînd ce este bine, rezultatele sînt tragice. Nefăcînd nimic, rezultatele sînt tragice. Făcînd ceea ce în mod normal pare greșit, rezultatele sînt bune, sau mai bune decât în primul caz. Cum poți alege între două rele? După ce măsura aflăm care e răul mai mic? Cum poți spune cît valorează o viață? Sînt cinci(zeci de) vieți mai importante decît una singură? Puteți înțelege mai bine de ce ne e atît de greu să răspundem la aceste întrebări citind acest articol. Din păcate, ele nu rămîn doar imaginare, ci sînt cît se poate de reale. Avortul, eutanasia, victimele civile (colaterale) ale intervențiilor militare, torturarea celor suspectați de activități teroriste, etc. sînt probleme care ne confruntă cu aceleași întrebări.

Reclame

Un gând despre „Dileme

  1. e un exercitiu de imaginatie interesant, intr-adevar. pentru mine insa, toate situatiile astea sunt la fel. pur si simplu nu avem dreptul moral sa decidem cine traieste si cine nu.

    * aia cu bebele apare si in MASH. nu m-ar mira sa fie si adevarata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s