e-Universitatea

Unul din lucrurile excepționale pe care le-a adus internetul este accesibilitatea informației. Sigur că aici intervin alegerile și preferințele personale, unii fiind încîntați de ușurința cu care poți accesa pornografie sau tutoriale despre fabricarea substanțelor explozibile. Încîntarea mea vine din altă tendință a ultimilor ani. Accesul la educație online. Nu ca substitut pentru educația formală, ci ca o oportunitate pentru autodidacți sau oameni a căror curiozitate și dorință de cunoaștere nu dispare odată cu obținerea diplomei. Și nu orice fel de educație, ci de cea mai bună calitate. Cerințele minime sînt cunoașterea limbii engleze și un computer conectat la internet.

Prima variantă, popularul YouTube. Tot mai multe universități și-au deschis propriul canal pe YouTube, iar cele mai multe dintre ele oferă cursuri sau conferințe, din cele mai diverse domenii. Și uite așa românul care poate nu-și permite să cumpere cărți de pe Amazon.com, sau să călătorească în străinătate, poate audia, în casa lui, cursuri de la Yale, Stanford, Berkeley, Chicago University, etc.

A doua opțiune, care mie (ca macuser) îmi place foarte mult este inițiativa celor de la Apple, iTunes U(niversity). Oricum, iTunes este playerul audio pe care îl folosesc în mod curent. Cu un cont iTunes Store se poate accesa iTunes U, iar de acolo se pot alege, descărca (gratuit) și asculta cursurile sau prezentările dorite. Cine e mai mobil și are la dispoziție un iPod, poate umple cu folos timpul petrecut în mijloacele de transport, prins în blocaje ale traficului, sau așteptîndu-ți rîndul la vreun ghișeu :). În loc să te enervezi și să-ți deplîngi soarta de român, înveți istorie la Stanford, genetică la Oxford, antropologie la Cambridge, astrofizică la MIT, istoria artei la Yale, sau orice altceva te-ar mai interesa pe lume.

Sînt sigur că resursele online pentru educație sînt mult mai numeroase, și continuă să se înmulțească, iar ăsta e un lucru bun. Am vrut doar să sugerez două locuri de unde se poate începe.

UPDATE: Un articol de ieri în New Scientist, ‘iTunes university’ better than the real thing spune că studenții care descarcă și ascultă cursul obțin note semnificativ mai mari decît cei care doar au fost prezenți la oră. Explicația ar fi că pot asculta de mai multe ori părțile dificile ale cursului, și astfel iau notițe mai bune.

Reclame

Un gând despre „e-Universitatea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s