Darwin mai are de așteptat

Cu ocazia bicentenarului Darwin am fost mai curios de reacțiile din mediul creștin, decît de felul în care evoluționiștii sau ateii au celebrat nașterea biologului englez. În mare, am observat trei categorii: cei care pur și simplu au ignorat evenimentul, cei care au oferit o simplă informare, detașată, fără comentarii și cei care au tratat ocazia și personagiul cu ostilitatea de rigoare.

Nimic surprinzător. De regulă, atunci cînd vine vorba de evoluționism, atitudinea generală a creștinilor este de respingere. Am remarcat două (notabile) excepții. Mai întîi catolicii, care dau din ce în ce mai des semnale pozitive față de evoluționism, au anunțat organizarea unei conferințe științifice internaționale cu tema Evoluţia biologică: dovezi şi teorii. O evaluare critică la 150 de ani de la „Originea Speciilor” cu scopul declarat de a „restabili dialogul dintre ştiinţă şi credinţă, deoarece nici una nu poate să rezolve pe deplin misterul fiinţelor umane şi al universului”. La respectiva conferință de presă, pr. Giuseppe Tanzella-Nitti, profesor de teologie fundamentală la Universitatea Pontificală Santa Croce a declarat că: „din perspectiva teologiei creştine, evoluţia şi creaţia biologică nu se exclud în nici un caz reciproc”.

În al doilea rînd, am descoperit cîteva pagini dedicate lui Darwin pe situl Bisericii Anglicane. Acolo, în articolul Good religion needs good science al Rev. Dr. Malcolm Brown am întîlnit o comparație care îmi trecuse și mie prin cap zilele astea. Între atitudinea bisericii față de Galileo Galilei și cea față de Charles Darwin. Mai bine zis, față de teoriile lor.

Sînt convins că și în timpul lui Galileo au existat o mulțime de creștini sinceri, care au văzut în teoria heliocentristă un atac la adresa Scripturii și credinței în Dumnezeu. Cărora li s-a părut cu neputință să fii creștin și totuși să crezi că pămîntul se rotește în jurul soarelui. Că doară stă scris că Domnul a pus temeliile pămîntului și ele nu pot fi clătinate. Și texte s-au mai găsit. Suficiente cît să-i încropească lui Galileo un proces pentru erezie.

A fost nevoie de secole pentru ca unii să înțeleagă că Biblia nu este manual de fizică, geografie sau biologie, iar prin teoriile lui Galileo nu Scriptura era amenințată, ci o anume interpretare literală a ei. Și că poți foarte bine să armonizezi știința cu teologia, cîtă vreme recunoști rolul, dar și limitele fiecăreia.

Darwin mai are de așteptat.

Reclame

5 gânduri despre „Darwin mai are de așteptat

 1. Modul in care se invarte Pamantul sau Soarele nu are efect asupra teologiei crestine, dar evolutia asa cum este ea predata astazi este „acidul universal” care arde orice alta explicatie a originii Universului. Dumnezeu e la fel de util la caruta evolutionismului (si in final a univerului naturalist) pe cat e un cal pentru un Hummer.

  Iar pozitiile fata de Darwin s-au conturat chiar de pe vremea lui: unii le-au respins, altii le-au integrat pe ici pe colo iar altii le-au imbratisat complet. Nu toti catolicii accepta la fel de natural evolutia, si nici toti anglicanii. Dupa cum sunt destui evanghelici evolutionisti.

  Parerea mea este ca aceste pozitii antagonice vor ramane cu noi cat va fi om sub soare.

  Cu Galileo treaba nu e asa de simpla pe cat ne-au vandut-o anti-religiosii. Se zice pe ici pe colo ca Biserica a acceptat ca dogma cosmologia greaca crezand ca e neaparat Biblica. Si ca lui Galileo nu i s-a opus numai Biserica ci si oameni de stiinta. Dupa cum si lui Darwin i s-au opus si i se mai opun inca oameni de stiinta.

 2. Evoluția, ca mecanism biologic, nu are nimic de-a face cu originea universului. Sînt domenii complet diferite. Evoluția nu oferă un răspuns satisfăcător nici măcar pentru originea vieții, iar asta o recunosc majoritatea biologilor, chiar și R. Dawkins.

  Ideile lui Darwin sînt altfel întelese astăzi. Unele au fost abandonate, în vreme ce altele au fost confirmate și dezvoltate. În 150 de ani biologia a făcut progrese, paleontologia descoperiri, iar o știință nou apărută, genetica, ne ajută să avem o perspectivă mai amplă decît contemporanii lui Darwin.

  Și eu cred că antagonismul va persista. Doar există și astăzi oameni care cred că pămîntul e plat, iar dovezile că ar fi rotund sînt invenții, parte dintr-o conspirație mai amplă. 🙂

  Detaliile procesului lui Galileo nu le știm în primul rînd de la anti-religioși, ci de la catolici. Sigur că modelul geocentric era prezent și în cultura greacă (de-acolo i-a și rămas numele de ptolemeic), dar la fel de bine îl regăsim la chinezi. E clar că și evreii îl impărtășeau. De-asta biserica l-a adoptat în mod firesc. Dealtfel, pînă la apariția calculelor și observațiilor astronomice, părea și cel mai natural. Pentru un om obișnuit, modelul heliocentric e contraintuitiv. De-asta pînă azi, unul din cinci adulți americani crede că soarele se mișcă în jurul pămîntului.

 3. Conceptul de evolutie este extins in zilele noastre dincolo de limitele biologiei. Se postuleaza ca ar fi existat o evolutie chimica. Mai nou chiar se vorbeste de evolutie si in domeniul mineralogiei(!). Bineinteles ca aceasta este directia atunci cand ideea slujita este cea ca tot ceea ce exista a aparut din… nimic. Ba chiar am vazut un articolas cum ca si in lumea robotilor ar exista o selectie ne-naturala (nu artificiala).

  De ce aceasta directie? Nu stiu, poate din lipsa de argumente irefutabile din lumea biologiei pentru asa-zisa evolutie de la amiba la om, asta ca ai amintit de discipline mai noi precum genetica. Si as adauga biologia moleculara sau biologia developmentala, ramuri noi ale stiintei care „mai bat un cui in cosciugul evolutionismului”, dupa cum spunea cineva. Asa ca daca nu sunt argumente acolo unde ar trebui probabil ca exista o straduinta in a se aduce unele din domenii mai accesibile si sa fie prezentate ilegitim ca dovezi pentru propria pozitie.

 4. Speaking of „contraintuitiv” e usor de acceptat evolutia cand ea are echivalent in domeniul tehnicii.
  In final e o problema de alegere nu de cunoastere a realitatii. Care daca am descifrat-o inseamna ca scriem pe bloguri extraterestre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s