Generația YouTube

Astăzi, în timp ce priveam pe fereastra apartamentului, am fost martorul unui accident de circulație. Deși în primul moment a părut ceva foarte grav, pînă la urmă ne-am lămurit că toți cei implicați au scăpat nevătămați. Nu ăsta a fost șocul. Ci reacția celor din jur [era ceva lume, zonă circulată]. Imediat după impact, zgomot asurzitor, cioburi și fiare zburînd în toate direcțiile, cîțiva tineri au pornit în grabă către cele două mașini. Ura! mi-am zis, proverbiala indiferență a românului e pe cale de dispariție.

Stupoare. Tinerii și-au scos telefoanele mobile și au început să fotografieze [sau să filmeze] scena. Au tot dat ocol mașinilor vreun minut, apoi s-au întors și au plecat. Între timp, cei din mașini începuseră să se dezmeticească și să iasă din ele singuri, fără vreun ajutor.

Încă nu-mi revin. Dacă cineva moare lîngă el, reflexul românului, primul său gînd, cel dintîi gest de care e capabil, e să scoată mobilul și să filmeze o scenă cool, cu care apoi să se poată lăuda în fața prietenilor. Sau pe YouTube.

Sîntem o nație on-line. De 2000 de ani.

Anunțuri

2 gânduri despre „Generația YouTube

  1. imi aduce aminte de un eveniment similar din centrul clujului cind un tip, in semn de protest fata de nu-stiu-ce, si-a turnat ceva inflamabil pe el si si-a dat foc. bineinteles, in citeva secunde a inceput sa strige disperat „stingeti-ma, stingeti-ma”. Din intimplare acolo erau prezenti si ceva „jurnalisti” (de la citynews parca) preocupati sa prinda cadre cit mai bune si nicidecum sa-l ajute in vreun fel pe om.

    Deontologia asta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s