Fericire de vînzare

What’s in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet
[
W. Shakespeare]

Chiar așa? Dar dacă nu-i schimbăm numele, ci prețul?

Felul în care funcționează mintea noastră nu încetează să ma surprindă. Banii n-aduc fericirea, zice toată lumea.  Numai creierul nostru nu pare să fie de acord, potrivit unui studiu făcut de cercetători de la Caltech și Stanford University.

2o de voluntari au participat la degustarea unor mostre de vin, despre care nu știau decît prețul. Li s-a spus că vor gusta cinci vinuri, de 5, 10, 35, 45 și 90 $ sticla, cerința fiind să le evalueze după gust. Ei bine, rezultatele evaluării au reflectat identic ierarhia prețurilor. Cu cît un vin era etichetat mai scump, cu atît el a fost considerat mai gustos decît celelalte.

În realitate, ei au gustat doar trei vinuri, două dintre ele fiind folosite de două ori, dar cu etichete de preț diferite. De exemplu, sticla de 10$ si cea de 90$, conțineau același vin. Cînd subiecților li s-a spus ca provine din sticla de 90$, li s-a parut excelent. Cînd au crezut că gustă un vin de 10$, l-au considerat slab.

Adevărata surpriză vine dintr-o altă caracteristică a studiului. În timp ce subiecții degustau și evaluau vinurile, creierul lor era scanat prin rezonanță magnetică [MRI]. Acea parte a creierului în care se manifestă plăcerea și calitatea unei experiențe, a fost mult mai activă la degustarea vinurilor scumpe. Altfel spus, ei chiar au simțit mai multă plăcere atunci cînd au băut vinul de 90$, decît atunci cînd au baut din același vin, etichetat cu 10$. Se pare că în mintea noastră prețul și calitatea sînt corelate atît de puternic, încît ne afectează și felul în care experimentăm plăcerea.

Vorba cîntecului, fericirea are prețul ei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s