Care este granița dintre credință și prostie?

Am citit (abia) astăzi povestea tristă a unei fetițe în vîrstă de 11 ani, Madeline Kara Neumann (foto), care a murit deși ar fi putut fi salvată, pentru ca părinții ei să treacă „testul credinței”. Încă o moarte stupidă și revoltătoare, în numele credinței.

Pe scurt, e vorba despre o fetiță care a zăcut bolnavă vreme de două săptămîni, fără ca părinții ei să solicite asistență medicală. Motivul lor? Deși starea ei se înrăutățea vizibil, pentru ei era clar că e vorba de o problemă spirituală, nu medicală. Trăiau un atac spiritual al diavolului, o încercare a credinței. Așa cum au declarat ulterior, corpul fetiței lor era cîmpul de luptă în războiul spiritual dintre Isus si diavol. Ca niște buni părinți, au stat în permanență la căpătîiul ei, rugîndu-se pentru vindecare. Cind cunoscuții sau rudele au sugerat în mod repetat că ar fi cazul să apeleze la un medic, au răspuns că singura ei șansă de a fi salvată este rugăciunea, motiv pentru care sînt datori să reziste ispitei de a apela la „medicina lumească”. Cînd fetița a intrat în comă, una din rude a chemat poliția, care a trimis fetița la spital. Acolo, medicii au încercat timp de 45 de minute să o resusciteze. Cauza morții: cetoacidoză diabetică. Ușor de tratat, dacă cineva ar fi dus acel copil la spital înainte de a fi prea tîrziu. Întrebați de unul din polițiști daca măcar s-au gîndit să cheme un medic, părinții au spus că nu. „Domnul o va vindeca. Vom continua să ne rugăm.” Mai tîrziu, la spital, cînd medicul legist încerca să explice părinților că trupul neînsuflețit al fetiței trebuie transportat pentru autopsie, ei l-au asigurat: „Nu e nevoie de așa ceva. Pînă mîine va fi vie.” Era martie 2008. Madeline nu e vie, iar părinții ei sînt puși sub acuzare pentru moartea ei.

Finalul articolului Death by prayer (unde puteți citi mai pe larg povestea) arată că acesta e departe de a fi un caz izolat. Eu insumi am întîlnit îngrijorător de mulți oameni care împărtășesc părerile părinților Madelinei cu privire la boală și originea ei, vindecare, rugăciune, sau medicină. Sinceritatea și credința nu sînt menite să substituie rațiunea, cu care tot Dumnezeu ne-a înzestrat, vorba lui Galileo.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s