Biserica dăunează grav sănătății*

Stînd de vorbă cu tineri din biserică, dar mai ales din afara ei, înțeleg tot mai limpede că una din cele mai serioase bariere dintre ei și Dumnezeu este chiar biserica (oricare ar fi ea). Să mă explic:

Sînt fascinati de personalitatea, spontaneitatea, naturalețea lui Isus, dar dezgustați de politicianismul, rigiditatea și exclusivismul liderilor religioși (există excepții, desigur, puține din păcate). Sînt doritori să umble pe această Cale (cum numeau apostolii creștinismul), dar resping ideea înregimentării într-o organizație. Vor acțiune și primesc discursuri. Prind viață la întîlnirea cu Vestea Bună, dar se ofilesc la impactul cu dogmele. Vorbesc o limbă vie, colorată, dar sînt nevoiți să deprindă cenușiul, lemnosul, jargon bisericesc. Tînjesc după libertatea promisă de Isus, așa că vă puteți imagina ce părere au despre diversele forme de control, constrîngere și manipulare din biserici. Nu sînt perfecți, dar preferă să-și asume deschis slăbiciunile și eșecurile, de aceea înghit greu ipocrizia și parada sfințeniei. Își doresc dialog, participare, dreptul de a pune întrebări incomode și de a se declara nemulțumiți de răspunsurile primite, nu bilete de spectatori la monologul anost și rupt de viața reală care li se servește.

Iar dacă, totuși, prin harul Domnului, unii dintre ei se împacă cu Dumnezeu astăzi, asta nu se întîmplă cu ajutorul bisericii (cum ar trebui), ci în ciuda ei.

____________________________

* Text scris la supărare. A se citi ca atare. 🙂

Reclame

4 gânduri despre „Biserica dăunează grav sănătății*

  1. Am vazut ca folositi cuvantul Cale pentru a denumi ceva ce ar suna ca o versiune proprie sau insusita de dvs a ideii de viata crestina. Aveti sistematizat ceva in directia asta sau doar ganduri?

  2. Sistematizarea mi se pare chiar opusul Căii. Moartea ei.
    Calea e vie, dinamică, imprevizibilă.

    E personală și netransmisibilă. Deși avem aceeași Țintă, fiecare are Calea lui. Lucrul ăsta e tare greu de acceptat, dovadă capitolul 14 din Romani.

  3. Pingback: Monologhia in re-dial-log | Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s